Nieuws De functionaliteit van karton

Verrassende toepassingen van karton  

De functionaliteit van karton is verrassend. Karton kennen wij natuurlijk van de archiefdoos of van de vele verpakkingstoepassingen, maar heeft inmiddels dan ook velen geïnspireerd tot het ontwikkelen van nieuwe innovatieve ideeën.

Onlangs  (17-03-2017) was de jonge onderneming Kartent te gast bij RTL Z in Zaken voor een update over de huidige positie van hun onderneming.  Ongeveer een jaar geleden presenteerden zij hun idee bij RTL Z met als doel extra kapitaal te verzamelen voor o.a. de productie van de Kartent.  Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 tenten achterblijft als afval na een (pop-) festival; de reden voor enkele studenten van de TU Delft om op zoek te gaan naar een recyclebare oplossing. Het idee voor de tent van karton was geboren. Sinds 2015 zijn op de diverse festivals in Nederland en België deze tenten te vinden. Deze tenten worden besteld bij de kaartverkoop, staan voor je klaar bij aankomst en worden na het festival weer gerecycled via het bestaande recycle-circuit van oud papier.  Een innovatieve milieuvriendelijke oplossing i.p.v. het verbranden van de achtergebleven tenten.  

Het is al weer enige jaren geleden dat de kunstenaar Filip Jonker een succesvolle  overtocht van Enschede naar Londen maakte in zijn kartonnen sleepboot. 

Of wat vindt u van het werk van de Japanse architect Shigeru Ban?  Sinds 1989 maakt hij gebouwen waarbij het bouwmateriaal bestaat uit recyclebaar karton. In 2014 werd deze architect beloond met de Pritzker Prize . Zijn bouwmethode wordt ook toegepast voor de bouw van tijdelijke opvang van vluchtelingen in o.a. Rwanda. Maar ook de bouw van noodopvang in diverse gebieden die getroffen zijn door natuurrampen zoals tsunami of aardbevingen. 

Op het internet vindt u o.a. meubilair en accessoires van karton.  U vindt nog meer leuke en verrassende toepassingen op de website van Papier en Karton. Op deze website vindt u meer informatie over karton en papier.